Nyheter

Nordiska ministerrådet: Regleringskaos skapar en svart marknad som lockar unga

Den stora variationen av regler för nikotinprodukter i Norden riskerar att skapa en svart marknad som främst vänder sig till unga. En ny rapport uppmanar nu till ökad samordning för att skapa mer realistisk reglering. Syftet är att få bukt på ungdomsanvändningen av nikotinprodukter.

Rapporten ”Use of nicotine products among youth in the Nordic and Baltic countries”, utförd av Nordiska ministerrådet, sammanfattar utvecklingen i ungas användning av nikotinprodukter. Den ger även en översikt över förändringar i lagstiftning i de nordiska och baltiska länderna under perioden 2018 till 2024.

Och verkligheten som beskrivs är dels att engångsvejps säljs olagligt till unga trots förbud, och dels en ökad oreglerad handel i länder som förbjuder nikotinportioner. När efterfrågan finns men utbudet förbjuds, blir resultatet alltså att produkter säljs utan kontroll, märkning eller åldersgräns. Därför varnar rapportförfattarna för en växande svart marknad på grund av en orealistisk regleringen av nikotinprodukter.

Flera indikationer på ökande svart marknad

Rapporten redovisar inte exakta siffror gällande den svarta marknaden, men pekar tydligt ut ett växande problem:

  • Danmark och Finland rapporterar att engångsvejps med förbjudna smaker förekommer bland unga, trots att dessa är olagliga.
  • I Norge används nikotinvejps trots ett försäljningförbud – vilket tyder på otillåten införsel och försäljning.
  • Litauen har ett förbud mot nikotinportioner, men enligt rapporten indikerar mycket att det ändå finns en marknad för dem, inklusive via digitala kanaler.

Danmarks restriktioner funkar inte

Nyligen skrev Snusforumet om ökningen av andelen unga danskar som vejpar, och att de populäraste smakerna är de som är förbjudna. Danmark har de senaste åren föreslagit och infört ett antal radikala restriktioner, bland annat smakförbud. Resultaten har fått danska experter att reagera.

– Det är tydligt för branschen att överreglering har orsakat den massiva illegala marknaden för vejps. Som bekant tar en illegal marknad inte hänsyn till åldersgränser, punktskatter, produktkontroll eller säkerhet – och den säljer till vem som helst, inklusive mycket unga minderåriga, sade Inger Schroll-Fleischer, generalsekreterare för den danska branschföreningen Nikotinbranchen, till Snusforumet.

Det är tydligt […] att överregleringen har orsakat den massiva illegala marknaden för vejps.

Problematisk hantering av fakta

I rapporten från Nordiska ministerrådet framkommer det att användningen av nikotinprodukter ökar hos unga, vilket kopplas till den ökade svarta marknaden. Samtidigt framgår det att rökningen minskar, men inte i samma takt som ökningen av snusandet.  

Snusforumets analys av rapportens datahantering pekar på en problematik i redovisningen av fakta gällande användningen av tobak och nikotin. Rapporten redovisar nämligen inte separat andel för daglig och tillfällig rökning eller snusning. Istället presenteras ett enda sammanvägt mått: ”Current use”.  

– Att likställa och blanda ihop daglig och tillfällig användning skapar en missvisande bild av verklighet. De negativa hälsoeffekterna för någon som röker eller äter snabbmat dagligen är mycket större jämfört med någon som gör det en gång i månaden, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen. 

Institutioner missar chansen att få bättre epidemiologiska jämförelser, och därmed också större förståelse för vilka preventiva insatser som behövs.

Han kallar praxis av att likställa daglig och tillfällig användning som ett ”återkommande problem”. 

– Tyvärr leder det till att institutioner missar chansen att få bättre epidemiologiska jämförelser, och därmed också större förståelse för vilka preventiva insatser som behövs – både för unga och för alla länders vuxna rökare som idag inte får information om skademinimeringens positiva effekter, säger han.  

”Välkomna att följa Sverige”

Men rapportens budskap om en harmoniserad reglering uppskattas av Patrik Strömer – de nordiska och baltiska länderna är välkomna att ta del av Sveriges erfarenhet, menar han.

– Våra regleringar grundas på vetenskap och ett sunt förhållningssätt till människans fria vilja. Och vi har länge känt till Sveriges statistik; svenska män har Europas lägsta förekomst av både luftvägssjukdomar och munhålecancer, och vi är i praktiken det första rökfria landet i EU. Ett naturligt nästa steg är att de nordiska länderna ansluter sig, säger Patrik Strömer.

Att införa den svenska modellen i hela EU skulle inte bara motverka smuggling och illegal handel, utan också rädda tiotusentals liv.

Han hoppas också att en nordisk harmonisering enligt svenska nikotinregler kan inspirera beslutsfattare i Bryssel, som just nu överväger uppdateringar av Tobaksproduktsdirektivet.

– Sveriges folkhälsoresultat och låga rökfrekvens visar att vi gör något rätt. Att införa den svenska modellen i hela EU skulle inte bara motverka smuggling och illegal handel, utan också rädda tiotusentals liv. Att överge den skulle leda till att vi får lika dåliga resultat som i andra länder.