Nej till lagförslag om smakförbud i e-cigaretter
UPPDATERING: Sveriges riksdag beslutade att gå emot regeringen och avslå förslaget om smakförbud i e-cigaretter men ställer sig bakom övriga åtgärdsförslag som bland annat innebär marknadsföringsrestriktioner på tobak och nikotinprodukter.
De nya reglerna börjar huvudsakligen gälla den 1 augusti 2022.
Riksdagen sa i huvudsak ja till regeringens förslag om skärpta regler. Däremot blev det ett nej till ett förbud mot smaksättning. Det skriver Riksdagen i sitt beslut, som röstades igenom den 21 juni.
Utfallet var väntat efter att socialutskottet publicerade sitt betänkande den 15 juni. Medan betänkandet stödde flertalet av de åtgärder som regeringen föreslog till en ny skärpt lag om tobaksfria nikotinprodukter, avslog utskottet det föreslagna förbudet mot smaktillsatser i e-cigaretter.
– Smak är inte skadlig. Väldigt skadlig är däremot traditionell rökning. För att minska de tobaksrelaterade skadorna måste vi minska rökningen. Därför är det bra att det finns alternativ till traditionella cigaretter för personer som vill sluta röka. Vi är oroliga över att ett smakförbud på e-cigaretter skulle leda till att många då istället skulle röka traditionella cigaretter, vilket i förlängningen betyder fler dödsfall och större skador, förklarade Johan Hultberg, riksdagsledamot (M) som sitter i Socialutskottet, för Snusforumet inför omröstning i Riksdagen.
Bland annat kommer de nya, skärpta reglerna innebära marknadsföringsrestriktioner, åldersgränser och varningsetiketter på tobak och nikotinprodukter. Åtgärderna som Riksdagen stöder ligger i stort sett i linje med den branschram som har funnits i flera år, eftersom det saknats en formell reglering.
Krävs mer kunskap innan hårdare regler införs
Ett förebyggande arbete för att förhindra barn och unga att börja använda tobak och nikotinprodukter samt att dessa inte säljs till minderåriga betonas som ett viktigt arbete. Men det krävs mer kunskapsunderlag innan en hårdare reglering införs. Utskottet föreslog därför att vänta in det underlag som Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och SBU fått i uppdrag av regeringen att sammanställa och tillgängliggöra kunskap om olika tobaks- och nikotinprodukters skadeverkningar.
Hårdare regler för nikotinprodukter
Lagförslaget lades fram av regeringen i februari i år, med syfte att komma till rätta med oro över bristande reglering för tobaksfria nikotinpåsar och andra nya nikotinprodukter. Regeringen sökte då hårdare regler för att ”skydda” barn och ungdomar från tobaksfria nikotinprodukter.
”En ökad användning av nikotin bland unga riskerar att leda till ökad användning av nikotin i befolkningen som helhet på sikt”, hävdar regeringen i sitt förslag.
Mindre skadliga alternativ hjälper rökare fimpa
Även om Sveriges förslag på smakförbud begränsades till e-cigaretter, fanns det oro bland tillverkare av snus- och nikotinpåsar att förbudet, om det gick igenom, skulle kunna skapa ett oroande prejudikat.
– Vi har redan sett att smakförbud för e-cigaretter i andra länder tvingar människor tillbaka till dödliga cigaretter genom att begränsa antalet mindre skadliga alternativ, säger Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen.
– Riksdagen har skickat ett viktigt budskap till den svenska regeringen och tillsynsmyndigheter på andra håll att förbud mot lågriskalternativ inte är svaret. Sverige är beviset för att när det finns fler alternativ så väljer fler att inte röka, säger Patrik Strömer.