Nyheter

”Några av oss måste ta tag i de besvärliga frågorna”

Stig-Björn Ljunggren är ny ledamot i Snuskommissionen. Hur kommer en statsvetare och politisk chefredaktör att bidra till en hälsosammare syn på tobaks- och nikotinpolitik i Sverige? Snusforumet fick tag på honom och ställde några frågor.   

Varför valde du att gå med i Snuskommissionens styrelse? 

Jag tycker att det är en viktig fråga av vad jag lärt mig om skadeprevention, alltså att se till att försöka minska problemen som vi människor ställer till med när vi gör sådant som vi inte borde göra. Som att dricka sprit, flyga flygplan, äta rött kött, använda knark, och som i det här fallet röka och snusa. Då är jag i de flesta fall mer för att tillåta och inte förbjuda, men se till att folk dels är informerade om problemen, dels genom skatter och pålagor styrs i fördelaktig riktning.   

Vad lockade dig att gå med just nu? 

Jag har alltid lockats till frågor som är komplexa och som många avstår eftersom de är rädda för vad andra ska säga. Exempelvis som i det här fallet bli anklagad för att springa tobaksindustrins ärenden i deras försök att fördärva det uppväxande släktet. Men några av oss måste våga ta i det som är besvärligt att hantera. I synnerhet när politikerna, som egentligen ska se efter våra intressen även i dessa frågor, blir så förbaskat ängsliga. 

Vad har du för koppling till det svenska snuset? 

Nästan ingen alls. Jag har jobbat med snusfrågor lite på den tiden jag var PR-konsult, men jag snusar inte själv och har egentligen aldrig gjort heller. Men jag minns med glädje hur min gamle farfar, när vi åkte till Amerika på sjuttiotalet, fick visa för flygplatspersonalen vad hans snusdosa i silver egentligen innehöll när han blev stoppad av metalldetektorerna. De trodde det var någon förbjuden substans fram tills en tulltjänsteman med tyskt ursprung drog upp det i näsan enligt sin tradition. 

Vad tycker du är mest intressant eller utmanande med debatten kring snus? 

Att få beslutsfattarna att prioritera skadeprevention. Vi har en svensk modell här som vi borde skryta om mer, och framförallt driva så att fler länder törs ta efter.  

Vad kommer du att kunna bidra med till Snuskommissionen? 

Förhoppningsvis hjälpa till att tänka kring hur budskapet om att minska rökningen bäst ska utformas. Men också den politiska analysen av partierna. 

Regeringen har föreslagit att den svenska tobakspolitiken ska ha ett nytt mål som tar hänsyn till de olika tobaks- och nikotinprodukternas skadeverkningar och risker. Vad tycker du om det? 

Det låter utmärkt. Det är mer realism än idealism som behövs. I synnerhet som detta är ett bra exempel på att politik kan spela roll om den tar hänsyn till verkligheten och tar ett steg i sänder, utan att glömma bort sina långsinta strävanden. 

Hur tycker du att regeringen har hanterat tobaks- och nikotinpolitiken hittills? 

Sett ur ett långt perspektiv så har politiken – tillsammans med industrin – lyckats med konststycket att få folk att sluta röka. Vi som minns sextio- och sjuttiotalet vet att det skett en oerhörd omvandling. Det gäller också folks dryckesvanor. Genom att lirka med folk har vi exempelvis styrt över från starkspriten till vin. Folk väljer inte längre efter ”procenten” utan efter druva! Fast, ska man väl tillägga, det har kommit in en del andra substanser i folkhemmet, vilket antyder att just snuset knappast är det stora samhällsproblemet just nu. Men det är ett område som inbjuder till symbolpolitik.  

Finns det något som saknas tycker du? 

Vi borde mer diskutera vad det är för slags demoner som driver oss människor när vi gör sådant som vi inte borde göra. Som jag, just nu, som knaprar på en lussebulle trots att det inte är nyttigt för mig som är överviktig, diabetiker och egentligen anser att jul börjar först vid lucia. 

Vad hoppas du uppnå som en del av kommissionen? 

Att den politiska tillnyktringen fortsätter och att vi får en ”The Swedish Model” även på rökningens område. En framgångssaga om hur ett land fick sina medborgare att sluta röka. Utan att folk börjar hata eller förakta politiken ännu mer. 

Vilken roll kan Snuskommissionen ha i att skapa större förståelse för snuset och nikotinportionerna? 

Att sprida fakta brukar vara bra, men på ett begripligt sätt.