
Läckt EU-förslag: Chockhöjning på snusskatten – ”Slår direkt mot svenska folkhälsovinster”
Ett läckt förslag från EU-kommissionen visar att nikotinportioner riskerar att omfattas av en betydligt högre punktskatt. Blir det verklighet kan den särskilda punktskatten på nikotinportioner höjas med 650 procent. ”Det är ett angrepp på en svensk folkhälsosuccé”, säger Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen.
Ett internt dokument från EU-kommissionen, som Aftonbladet har tagit del av, avslöjar att nikotinportioner kan omfattas av en ny EU-gemensam punktskatt. Skattenivån föreslås vara minst cirka 1570 svenska kronor per kilo snus. Det är en ökning på över 650 procent.
Patrik Strömer, som i flera år har försvarat det svenska snuset, framförallt utifrån evidensbaserade perspektiv, är mycket kritisk till det nya förslaget.
– Det är absurt att EU försöker likställa produkter som räddat liv i Sverige med cigaretter. Vitt snus är ett alternativ som faktiskt lett till minskad rökning. En sådan här skatt kan allvarligt rubba den balansen, säger han.
Experter varnar: Folkhälsokatastrof
Förslaget väntas presenteras officiellt i höst, men redan nu varnar både bransch och experter för att konsekvenserna kan bli långtgående. Sverige har idag EU-undantag för försäljning av snus inom landet, men nikotinportioner omfattas inte av samma skydd.
– EU-Kommissionen skriver själv att förslaget kommer att leda till marknadskollaps. Men varje medlemsland har veto i skattefrågor. Finansminister Elisabet Svantesson var tydlig förra gången ett liknande förslag var på väg, men hon behöver agera tydligt även denna gång, säger Patrik Strömer.
Snus: Alternativ som fungerar
Nu måste folkvalda ta strid i Bryssel på allvar, menar Strömer. Sverige har i decennier visat att snus är ett hälsosammare alternativ till dödlig rökning, och att det faktiskt är ett alternativ som folket väljer för att kunna fimpa.
– Det här är ett test på om Sverige orkar stå upp för sin egen folkhälsomodell. Nu krävs aktiv diplomati och tydliga röster i EU-samarbetet, säger Strömer.
Europaparlamentariker: EU-kommissionen siktar helt fel
Svenska EU parlamentarikern Jessica Polfjärd (M) säger till Snusforumet att förslaget skulle innebära “helt orimliga” skattehöjningar för svenska snusare. Hon tycker att Kommissionen siktar “helt fel” genom att begränsa människors val till mindre skadliga produkter.
– Jag kommer kämpa i Europaparlamentet för att få det här förslaget att inte bli verklighet. Jag hoppas vi kan samla ett brett stöd bland svenska ledamöter för att motsätta oss det här, om kommissionen skulle gå vidare med det. Vi behöver stå enade för att visa resten av Europa att den svenska modellen fungerar, och att den här sortens förslag skulle göra mer skada än nytta, säger Jessica Polfjärd till Snusforumet.
Hon vill att fler länder i Europa tar till sig av lärdomarna från Sverige som har den lägsta andelen dagligen rökare i hela EU.
– En del av den framgången är tack vare att vi har tillgång till mindre skadliga alternativ. Många länder, och Kommissionen, verkar ha inställningen att det som är nytt och främmande också är farligt. Där behöver vi sprida svensk kunskap, säger hon.
Snusforumet har sökt finansministern Elisabeth Svantessons stab och svenska europaparlamentariker i Bryssel för kommentar om det läckta EU-förslaget. Artikeln kommer att uppdateras löpande.
Pragmatism mot puritanism
Även EU-parlamentarikern Charlie Weimers (SD reagerar på det läckta skatteförslaget. Han beskriver det som ett dråpslag mot svenska snusare – särskilt låginkomsttagare.
– Vi måste skydda nikotinportionerna från en EU-skatt som gör dem mycket dyrare. Det här rimmar illa med riksdagens beslut att föra en politik baserad på skademinimering. Politiken vi för i Sverige måste vi jobba för även i Bryssel, säger Weimers till Snusforumet.
Det är uppenbart att kommissionens förslag drivs mer av ideologi än vetenskap, menar han, och understryker att den konservativa gruppen i Europaparlamentet kommer att gå i bräschen för att lyfta fram skademinimering på agendan.
– Det finns två förhållningsätt som står emot varandra; det pragmatiska, svenska perspektivet som framhåller att vi i princip är rökfria – mot det mer puritanska, där kampen mot rökning har ersatts med en allmän kamp mot nikotin. Det sistnämnda verkar präglat av någon slags tjänstemannaaktivism där man vägrar att ta till sig fakta från Sverige. Det är ett stort problem, säger han.
Han varnar för att förslaget riskerar att förstöra den svenska framgångsmodellen som lett till EU:s lägsta andel rökare.
– Sverige är i princip rökfritt, just för att vi haft tillgång till mindre skadliga alternativ. Den modellen borde exporteras – inte straffbeskattas, säger han till Snusforumet.