Dagar kvar att delta i EU:s ”Call for evidence”
Fortfarande finns tid för nikotinkonsumenter och förespråkare för att minska tobaksskador att ha en direkt inverkan på kommande EU-reglering. Den 17 juni stänger EU:s ”Call for evidence”-process som öppnar upp för alla att bidra med åsikter om tobak och nikotinprodukter.
Den 20 maj inledde EU-kommissionen en öppen process med uppmaning att dela åsikter om den nuvarande EU-lagstiftningen för tobakskontroll. Den så kallade ”Call for evidence”-processen låter såväl enskilda medborgare som myndigheter, företag och organisationer att bli en del av utvärderingen av hur kommande regler för tobak och nikotinprodukter ska se ut.
Därmed kan nikotinkonsumenter ha en direkt inverkan på EU:s regler för nikotinpåsar och andra tobaksprodukter.
”Call for evidence” utvärderas inför EU-reglering
”Denna utvärdering kommer att bedöma i vilken utsträckning ramverket har uppfyllt sina mål och om det kan stödja en ”tobaksfri generation” till 2040, som tillkännagavs i Europe’s Beating Cancer Plan”, förklarar kommissionen på webbsidan där medborgarna kan bidra med sina åsikter.
Den som vill vara med och påverka gör det genom att besöka EU:s portal ”Evaluation of the legislative framework for tobacco control” . Det tar några minuter att registreras som användare och logga in för att lämna synpunkter. Processen är öppen fram till den 17 juni.
Uppmuntrar alla att delta i ”Call for evidence”
Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen, hoppas att alla som använder snus, nikotinpåsar eller e-cigaretter tar några minuter på sig att uttrycka sina tankar om en förnuftig tobaksreglering.
– Vi har alla ett ansvar att se till att beslutsfattare inte kommer med regler som i onödan begränsar tillgången till produkter med reducerad risk för vuxna rökare och gör det svårare för dem att byta från dödliga cigaretter till säkrare alternativ, säger han.
”Livet för 120 miljoner rökare står på spel”
EU:s nyligen antagna cancerplan öppnar upp för att e-cigaretter kan vara ett hjälpmedel för att sluta röka. Men Patrik Strömer är ändå oroad över att tillsynsmyndigheter i Bryssel kan misslyckas med att erkänna folkhälsofördelarna med en skadereducerande strategi i alla föreslagna ändringar av nuvarande tobaksreglering. Därför uppmanar han alla att dela den forskningsbaserade kunskapen om de stora skillnaderna mellan tobak och snus.
– Livet för Europas cirka 120 miljoner rökare står på spel, säger Patrik Strömer.
Han uppmuntrar också intresserade konsumenter att göra sina röster hörda genom att delta i kampanjen #voicesforpouches.