
Riksdagsseminarium med unga och nikotin i fokus: Ny rapport om brister i ålderskontroller
Kartläggningen av hur ofta unga ålderskontrolleras vid köp av nikotinpåsar i Stockholm låg i fokus under ett seminarium i Riksdagen onsdagen den 7 maj. Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, lyfte fram konkreta lösningar som tas upp i den senaste rapporten från Snusforumet.
Trots att lagstiftningen är tydlig, visar den så kallade ”Mystery shopper”-rapporten att endast 59 procent av unga testköpare blev ombedda att visa legitimation i butiker. För ett år sedan låg siffran på 48 procent – en ökning, men fortfarande långt från tillräckligt.
Inte chockerande, men ändå förvånande resultat, inledde Patrik Strömer Riksdagsseminariet där han presenterade rapporten.
Det krävs fler insatser – en av dem är en fungerande dialog med branschen.
– Allt som handlar om tobak och nikotin från politiken syftar till att skydda unga. Men givet att unga får tag på produkten är det ett problem för alla. Jag som vuxen vill kunna använda snus och jag vill inte bli påverkad av problemet. Så hur kommer vi tillrätta med det?
Insatser som gör skillnad
Rapportens insikter diskuterades av en panel bestående av Otto Drakenberg, från Drakenberg Distribution, Robert Dimmlich, vd Organisationen Sveriges Servicestationer och Oskar Weinmar, kommunalråd Upplands-Väsby (M). Patrik Strömer lyfte vikten av samarbete, där branschen bidrar med utbildning och material – men där kommunerna måste ta ansvar för tillsynen.
– Det krävs fler insatser. En av dem är en fungerande dialog med branschen kring fungerande kontroller, säger Patrik Strömer.
Rapporten visar att enkla insatser, som skyltar i kassor och digitala utbildningar till personal, ger tydlig effekt. I butiker med synlig kundkommunikation genomfördes ålderskontroller i 79 procent av fallen – jämfört med endast 49 procent där sådant material saknades.
Fem saker för bättre tillsyn
Patrik Strömer presenterade också fem krav från rapporten:
- Enhetlig och fungerande tillsyn i hela landet
- Ingen tillsynsavgift utan faktisk tillsyn
- Kontrollköp ska bli obligatoriskt
- Inför en nationell och rättvis avgift för tillstånd och tillsyn
- Tillsynssystemet måste följas upp och justeras kontinuerligt
Det ska inte kosta olika i landet för en myndighetstjänst.
– Det måste finnas en enhetlig tillsyn i hela landet och att kontrollköp är en del av tillsynen, inte att det är något som kommunerna väljer till. Det ska inte kosta olika i landet för en myndighetstjänst, säger Patrik Strömer.
Svenska Snustillverkarföreningen anser att alla butiker som betalar tillsynsavgift ska få minst ett tillsynsbesök per år och att kontrollköp ska bli en självklar del av uppdraget.
Teknik kan vara avgörande
Tonen i panelen var tydlig: det krävs krafttag för att skärpa tillsynen – och att tekniska lösningar kan spela en avgörande roll. Diskussionen kretsade kring behovet av enhetliga regler, bättre rapportering och snabbare handläggning från kommunernas sida.
Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder – då borde vi kunna införa smarta system som redan finns.
– Vi vill ta bort den illegala marknaden och se till att varorna säljs på rätt sätt. Men då måste tillsynen vara likvärdig och förutsägbar i hela landet, sade Robert Dimmlich.
Flera deltagare lyfte konkreta IT-förslag som skulle kunna höja träffsäkerheten i ålderskontroller. Otto Drakenberg efterlyste ett nationellt grepp:
– Det här är för våra ungas bästa. Sverige är ett av världens mest digitaliserade länder – då borde vi kunna införa smarta system som redan finns i e-handeln också i den fysiska handeln.
Dialogen överträffade förväntningarna
Patrik Strömer var nöjd med uppslutningen i Riksdagen och hoppas nu att se en starkare vilja och kraft att skydda ungdomar. Seminariet avslutades med reflekterande ord från Arin Karapet (M):
– E-handeln är inget problem – det här handlar om handeln och hur branschen ser ut. Vi måste prata om hela kedjan och hur köpresan ser ut. Det är viktigt att följa upp, annars kommer vi komma tillbaka till frågan igen.
Vi måste prata om hela kedjan och hur köpresan ser ut […] annars kommer vi komma tillbaka till frågan igen.
Patriks Strömer uppmanar nu politiker:
– Med den här rapporten vill vi visa hur det ser ut i samhället – vad som görs idag och vad som borde göras framöver. Så våga lyssna och ta till er nya kunskaper.
Om Mystery shopper-rapporten:
Rapporten ”Är den kommunala tillsynen tillräcklig för att skydda minderåriga från nikotin?” är Snusforumets regionala undersökning som avslöjar betydande brister i ålderskontroller runt om i Stockholm. Undersökningen genomfördes under 2023 och 2024 i totalt 600 butiker.
Om Svenska Snustillverkarföreningen:
Svenska Snustillverkarföreningen utgör en sammanslutning av företag i Sverige som bedriver tillverkning, marknadsföring och försäljning av svenskt snus.
Svenska Snustillverkarföreningens verksamhet inriktas huvudsakligen på att utåt företräda snusbranschen i förhållande till statliga och kommunala myndigheter, organisationer, företag och enskilda och att utåt företräda snusbranschen i mediala sammanhang.