
Danmark: Vejpning fördubblat – trots smakförbud
Andelen unga danskar som vejpar har nästan fördubblats de senaste två åren, trots omfattande restriktioner. De populäraste smakerna för vejpning är dessutom de som är förbjudna.
– Ett tydligt exempel på att restriktioner och förbud sällan fungerar som det var tänkt – och att det till och med kan ha motsatt effekt, säger Patrik Strömer, generalsekreterare för Svenska Snustillverkarföreningen.
Det är den danska hälsomyndigheten Sundhetsstyrelsen som släppt rapporten Danskarnas rygevanor 2024, där siffrorna talar sitt tydliga språk: användningen av vejp hos den danska befolkningen har totalt sett stigit från fyra till sex procent mellan 2022 och 2024. Samtidigt har den totala rökningen minskat med motsvarande två procentenheter. Det är alltså ingen generell minskning av nikotinbruk – snarare tyder det på att danskarna väljer bort dödliga cigaretter när de får tillgång till mindre skadliga alternativ.
Undersökningen omfattar drygt 10 600 danskar i åldern 15 till 79 år. Den visar också att användningen av vejp bland unga vuxna (15–29 år) har ökat från sju procent 2022 till 12 procent 2024.
Förbjudna smaker är populärast
Sedan 2022 är det förbjudet att sälja vejping-produkter i Danmark med andra smaker än menthol eller artificiell tobak. Syftet var att minska användningen bland minderåriga. Men rapporten visar att den smakpreferens som förbjudits av lagen fortsatt dominerar marknaden.
Det finns en omfattande illegal marknad för vapes med olagliga smaker.

Inger Schroll-Fleischer, generalsekreterare för den danska branschföreningen Nikotinbranchen, säger att det är en av de viktigaste insikterna från rapporten.
– Undersökningen visar att det finns en omfattande illegal marknad för vapes med olagliga smaker, och att minderåriga och unga konsumerar dessa i mycket hög utsträckning.
Fruktsmaker används av 63 procent av de som vejpar, medan godis- och läsksmaker står för 23 procent. Endast 32 procent uppger att de använder tillåtna mentholsmaker och 18 procent artificiell tobakssmak.
“Lagstiftningen är en katastrof”
Till Vejpkollen säger Jeanett Andersen, kommunikationsansvarig hos den danska återförsäljaren av vejpingprodukter Geijser:
– Rapporten visar tydligt att smakförbuden inte fungerar och att lagstiftningen är en katastrof.
Hon fortsätter:
– Om regeringen tror att de ska lösa problem med ungdomsbruk måste de tänka några steg längre. Det är oroande och nästan skrattretande att man nu vill införa liknande förbud mot nikotinportioner, säger Jeanett Andersen.
En illegal marknad tar inte hänsyn till åldersgränser, punktskatter, produktkontroll eller säkerhet – och den säljer till vem som helst, inklusive mycket unga.
Även Inger Schroll-Fleischer tycker att situationen med vejping är en varningssignal om framtida regleringar, bland annat av nikotinportioner som landet står inför. Hon tror att en överreglering kommer att leda till en omfattande illegal marknad även där.
– Det är tydligt för branschen att överreglering har orsakat den massiva illegala marknaden för vapes. Som bekant tar en illegal marknad inte hänsyn till åldersgränser, punktskatter, produktkontroll eller säkerhet – och den säljer till vem som helst, inklusive mycket unga minderåriga, säger Inger Schroll-Fleischer.
Danmark vill strama åt ännu mer
Den vanligaste anledningen till vejpning är för att röka mindre tobak. Det angav 52 procent av de som vejpar dagligen i rapporten. 57 procent av de som enbart vejpar då och då anger i stället att de gör det för att de gillar smaken. Det visar att antitobakslobbyns argument inte håller i verkligheten, menar Patrik Strömer.
– Danmarks beslutsfattare har uppenbarligen fattat helt fel beslut och borde inse det innan de tar det vidare till nästa nivå. Det är oroande om man med facit i hand ändå stramar åt ännu fler nikotinprodukter, säger Patrik Strömer.
Det är oroande om man med facit i hand ändå stramar åt ännu fler nikotinprodukter.
Under 2025 blir Danmarks regler för vejpning ännu striktare. Bland annat blir det förbjudet att vejpa på platser med rökförbud och det blir också olagligt att nämna smaker på förpackningarna.
”Sverige ett lysande exempel på skademinimering”
Inger Schroll-Fleischer säger också att den danska regleringen missar helt poängen med skademinimering.
– Regleringen av cigaretter och rökfria nikotinprodukter är densamma – med höga punktskatter, neutrala förpackningar, smaksförbud och så vidare.
Hon har sett den svenska regleringen utvecklas och tycker att den borde vara ett föredöme för Danmark.
– Sverige är ett lysande exempel på hur acceptans av skademinimering kan leda till minskat rökande och alla de samhälleliga vinster som följer med att ha en rökfri befolkning, säger Inger Schroll-Fleischer.