Opinion

Almedalen 2019: spaningar från snusgeneralen Patrik Strömer

Svenska Snustillverkarföreningens Generalsekreterare Patrik Strömer sammanfattar Almedalen 2019 med sina egna spaningar och reflektioner om vad som sades (och inte sades) om snus och annat i Visby detta år.

Årets Almedalsvecka hade en lite annorlunda inramning. Till skillnad från förra året fanns det i år inga konkreta förslag som hotar en miljon svenskars snusvanor. I stället var det den nya tobakslagen som började gälla 1 juli, alltså natten mellan söndag och måndag.

Den mest påtagliga förändringen var då att rökning på flera platser blev förbjudna, inte enbart på allmänna platser som lekplatser och busskurar utan även på uteserveringar. Protesterna mot den dåligt skrivna tobakslagen var många och att även vaping och vattenpipor inkluderats var extra upprörande för flera debattörer. Snus har ju den uppenbara fördelen att den som sköter sitt snusande snyggt och inte slänger prillor på marken inte heller stör någon annan. Det är alltså uppenbart att snusning är vars och ens ensak.

Snusmingel

När det gäller seminarier, paneler och debatter så ordnade Svenska Snustillverkarföreningen ett mingel. På grund av regn var det många anmälda som inte dök upp utan föredrog att hålla sig undan skyfallet. De som redan hunnit anlända stannade dock kvar i hög utsträckning, vilket gjorde att samtalen blev lite längre och lite klokare än på de flesta andra mingel.

Föreningen hade också ett informellt lunchsamtal, med forskare, ekonomer, politiker och tankesmedjor för att lite mer på djupet försöka komma fram till hur det kommer sig att den svenska politiken inte tydligt skiljer på cigaretter och snus. Det är ändå tydligt att kunskapsläget har ökat, både vad gäller snusets små risker jämfört med rökning och det faktum att alternativ till cigaretter är det som bäst fungerar för att få rökare att fimpa.

En hel del frågor och intressanta diskussioner uppstod – som alltid – spontant vid olika typen av möten i andra sammanhang. Helt klart är snus något som engagerar och där kunskapsläget hos den som snusar tycks vara betydligt högre än hos den som inte snusar, vilket inte är så konstigt. Den som har ”skin in the game” är den som behöver ha koll på saker.

Takeaways från Almedalen

För att avrunda delar jag några allmänna spaningar som jag tar med mig från årets Almedalen:

  1. Det var färre besökare, men kändes som att det var lättare att få spontana samtal och möten
  2. Partiledartalen blir inte lika intressanta när det precis varit val
  3. Människor och idéer på samma plats fungerar bättre när det inte finns särskilda positioner att bevaka, och diskussionen blir mer nyfiken och öppen

Patrik Strömer, Generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen